fbpx

Malariavrije 'secret places' in Zuid-Afrika

Welgevonden, Kololo, Marakele en Kariega

Wil je graag een unieke safaribeleving, maar rijd je liever niet te veel kilometers en verblijf je het liefst in een malariavrij gebied? In Zuid-Afrika kun je de ‘big 5′ niet alleen in het befaamde Krugerpark en omgeving spotten… Nee, er zijn nog veel meer bijzondere plekken waar je fantastische safari’s kunt maken! Nieuwsgierig geworden? Wij brengen je graag op de hoogte van onze eigen ervaringen.

Jaarlijks bezoeken wij de belangrijkste toeristische vakbeurzen in Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Hier ontmoeten we onze leveranciers als Tourism Boards, accommodaties en camper/auto verhuurmaatschappijen. Dit is voor ons dé manier om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Aansluitend gaan we vaak op zoek naar nieuwe en bestaande producten en accommodaties.

Petra vertelt je graag over haar meest recente bezoeken:

Welgevonden Game Reserve, Mhondoro Safari Lodge & Villa

Op slechts 3 – 3,5 uur rijden van Johannesburg ligt, een verrassend mooi, afwisselend en beschermd natuurgebied genaamd Welgevonden Game Reserve. Via de noordkant van het reservaat betreed je het gebied. Hier staat een ranger je al op te wachten met een keurig gedekte tafel vol heerlijke snacks en een welkomstdrankje. Dat begint goed! Onderweg naar de lodge maak je eigenlijk al een eerste game drive, ook al is het alleen nog maar een transfer. Bij de neushoorn met jong wordt uiteraard gestopt. Wat zijn het toch bijzondere prehistorische verschijningen, echt geweldig!

Aangekomen bij de Mhondoro Safari Lodge voel je je gelijk enorm welkom. De sfeer, de inrichting en het vriendelijke personeel zorgen voor de eerste goede indruk. Na 24 uur verblijf wordt het totaalplaatje er niet minder positief op. Het gebied zit vol verrassende natuurlijke elementen en is heel divers. Dat maakt de games drives afwisselend en boeiend. En wat kun je hier fantastisch lekker eten! Alle maaltijden worden met zorg gemaakt en opgediend. Kortom, voor een complete safari ervaring, in een privé wildgebied, is de Mhondoro  beslist een aanrader!

Kololo Game Reserve

Aan de zuidkant van Welgevonden Game Reserve genst Kololo Game Reserve. Dit kindvriendelijke, malariavrije safarigebied heeft geen ‘gevaarlijke’ dieren. Om die reden kun je hier met een gerust hart op de fiets stappen of een bush wandeling maken. Tijdens je tocht kun je giraffen, zebra’s, gnoes, wrattenzwijnen, stokstaartjes, impala’s en nog meer antilopen tegen het lijf lopen. Op slechts 200 meter van het restaurant is de gate naar het ‘big 5’ gebied Welgevonden. Hier kun je met een ervaren de grote jongens van de wildernis opzoeken. De accommodatie Kololo bestaat uit chalets en huizen die geschikt zijn voor 2 tot 6 personen. Een bijzonder leuk onderkomen, zeer geschikt voor families met kinderen en een stuk lager in prijs dan de privé lodges in Welgevonden Game Reserve.

Marakele National Park, Marataba Safari Lodge

De ‘whauw’ factor in deze accommodatie is echt heel groot! Wat een spectaculair uitzicht en wat een perfect gevoel voor detail. Het zit hem vooral in de kleine dingen en persoonlijke benadering. Persoonlijk ben ik ook zéér onder de indruk van de omgeving. Marakele ligt tegen Welgevonden aan, maar wordt gescheiden door de Waterberg Mountains. De aanblik op deze bergrug maakt Marakele zo interessant en weer heel anders dan Welgevonden. Het gebied is zo veelzijdig! Je rijdt door groene heuvels en valleien, langs waterpartijen, gevolgd door rotsformaties. De vegetatie verandert voortdurend. Of je nu logeert in de Mountain Lodge, de Safari Lodge of kiest voor een nachtje in de Thabametsi boomhut, het is allemaal even fascinerend, culinair en overweldigend. Marataba behoort, zonder twijfel, tot een van mijn favoriete lodges in Zuid-Afrika.

Kariega Game Reserve, Settlers Drift Luxury Tented Lodge

De beste safarigebieden in de Kaap vind je ten oosten van Port Elizabeth. Er bevindt zich hier een aantal bijzondere privé wildparken. Voorbeelden zijn Shamwari, Sibuya, Kwandwe, Amakhala en Kariega. Deze laatste bezocht ik het meest recent en is een familiebedrijf wat met hart en ziel wordt gerund. Na aankomst stap je aan boord van een boot en vaar je naar de lodge. De groene strook langs de rivier wordt veelvuldig bezocht door vogels, kleurrijke insecten en dorstige viervoeters. Hier begint gelijk al de ware ‘bush experience’, heerlijk! De Kariega wildernis kent vele facetten en is een aantrekkelijke leefomgeving voor een ruim assortiment aan dieren. De 5 verschillende ecosystemen bestaan uit savanne graslanden, fynbos, acaciabos, rivierbossen en vallei bushveld. Alleen al het rijden door deze gebieden is indrukwekkend, laat staan dat er een kudde olifanten, een slaperig groepje leeuwinnen of een elegante giraffe ten tonele verschijnen.

Kostenplaatje

Het overnachten in een privé lodge in Afrika is voor veel reizigers een enorme hap uit het totale reisbudget. Prijzen variëren gemiddeld tussen de € 250,- en € 500,- per persoon per nacht. Bedenk wel dat deze overnachtingen inclusief alle maaltijden, 2 safariactiviteiten per dag onder begeleiding van een ervaren ranger en in sommige gevallen ook alle lokale drankjes zijn inbegrepen.