fbpx

Lake Argyle & the Bungle Bungle Range

Outback, diamanten en hitte

Half april vertrok collega Jaap per vliegtuig vanuit Perth naar Kununurra, het startpunt naar Lake Argyle en the Bungle Bungle Range. Beide bezienswaardigheden liggen in the Kimberley. Dit is een zeer ruig en dunbevolkt gebied, waar een 4WD absoluut noodzakelijk is. Zeker als deze omgeving gecombineerd wordt met een reis over de Gibb River Road.

Kununarra

Een typisch Australisch stadje aan de oostkant van de Kimberley. In de omgeving van Kununurra is veel water, zoals de Ord river en Lake Kununurra. De omgeving kenmerkt zich door tropische begroeiing met heuvels. Er zijn behoorlijk wat watervallen te bezichtigen in dit gebied, bijvoorbeeld Middle Springs en Black Rock Falls.
Door de aanwezigheid van water is dit een zeer vruchtbaar gebied, waar bananen, mango’s, suikerriet en sandelhout worden verbouwd.

Beste reistijd

The Kimberley regio is het beste te bezoeken vanaf mei t/m september. Voor en na die tijd is het nat en heet. Zelfs half april was het 38 graden en waren bepaalde accommodaties net open. Vanaf mei wordt het overdag een stuk aangenamer en in juli/augustus kan het ’s nachts zelfs koud worden, dus het is handig in deze tijd ook wat warmere kleding mee te nemen.

Lake Argyle

Een enorm kunstmatig meer van 980 km2 dat de regio van water voorziet met name voor de land- en tuinbouw in dat gebied. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld sandelhout en mango’s. In 1971 werd er een dam gebouwd in de Ord River en zo werd dit enorme meer gevormd. De dam fungeert inmiddels ook als waterkrachtcentrale en voorziet de regio en de Argyle Diamond Mine van elektriciteit. Het meer is inmiddels ook een thuis voor veel dieren. Zo zijn er wallabies, kangoeroes, zoetwaterkrokodillen en veel vogels te zien. Een boottocht over het meer is een absolute aanrader.

Argyle Diamond Mine

In Argyll werden in 1979 diamanten gevonden. In 1983 werd met de mijn begonnen. Nu ligt er een enorm gat in de grond waar de laatste diamanten uit de bodem worden gehaald. Vermoedelijk wordt de mijn binnenkort gesloten. Het is mogelijk een bezoek aan de mijn te brengen met een dagtour van Luridgii Aboriginal Eco Tours. Eigenaar en gids Ted Hall weet heel veel over het winnen en de verwerking van de diamanten.

Bungle Bungle Range

Enorme steenformaties gelegen in het Purnululu National Park (Wereld erfgoed). Purnululu betekent ‘zandsteen’ in de Aboriginal taal. Deze regio wordt nog niet zo lang door toeristen bezocht en is het best bereikbaar vanuit Kununurra of Halls Creek. De zandstenen formaties, die wel wat weg hebben van bijenkorven zijn uniek. Je kunt er prachtig wandelen door de verschillende kloven met als een van de hoogtepunten ‘Cathedral Gorge’, dat lijkt op een natuurlijk amfitheater. De akoestiek daar is geweldig, geluiden lijken zich langs de wand te verplaatsen.De wandelpaden zijn goed begaanbaar en aangegeven. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk. Denk er wel aan om genoeg water mee te nemen, want waterpunten zijn er namelijk niet. Om een goed idee te krijgen van de regio is een bezoek aan de website www.kimberleyaustralia.com/ de moeite waard.

Al met al een prachtig, uniek gebied dat zeker voor de “repeaters” een bezoek waard is!