fbpx

Een rondreis door afrika

Hier moet je op letten

Terwijl de vrolijke Afrikaanse deuntjes de radio uitkomen, heb je een adembenemend uitzicht op de Zuid-Afrikaanse natuur, ervaar je een gevoel van vrijheid, en wie weet welke dieren je onderweg nog spot! Ja, Zuid-Afrika is een bijzonder geschikt land voor een individuele autorondreis. Het land kent uitstekende hoofdwegen, met een duidelijke Engelstalige bewegwijzering. Er zijn wel een aantal dingen waar je aan moet denken tijdens de voorbereiding van een rondreis Zuid-Afrika met de auto. We zetten de belangrijkste tips op een rij:

Welke bezienswaardigheden krijgen de focus?

Wil je vooral genieten en ontspannen in luxe lodges, relaxte safari tochten en heerlijke wijnlanden? Of ben je toch meer een actieve reiziger en kijk je vooral uit naar avontuurlijke activiteiten zoals hiken, een canopy tour en wandelsafari? Of ben je met name geïnteresseerd in de cultuur en geschiedenis van Zuid-Afrika? Alles is mogelijk, en een mix van de genoemde bezienswaardigheden natuurlijk ook. Een tip is om een fly drive Zuid-Afrika te boeken, want dat omvat vluchten, een huurauto en een (Nederlandstalig weghalen) routebeschrijving. In één keer klaar dus!

Hoe snel wil je reizen?

Nadat je op een rij hebt gezet wát je wilt zien, is het handig om te bekijken hoe lang je daar de tijd voor hebt en of dat realistisch is. Meerdere dagen op één plek doorbrengen zorgt namelijk voor rust en de mogelijkheid om het gebied goed te ontdekken. Maak eventueel de keuze om bezienswaardigheden van de reis te schrappen, of overbrug een afstand met een binnenlandse vlucht.

Wat voor auto?

Ondanks dat de meeste wegen in Zuid-Afrika goed te berijden zijn met een normale personenauto, is het soms aan te raden om over een SUV of 4WD huurauto na te denken. Sommige wegen zijn namelijk onverhard en met de relatief grote afstanden die je aflegt, zijn een SUV en 4WD auto een stuk comfortabeler. Let ook op de grootte van de auto. Hoeveel passagiers moeten erin? En is er voldoende ruimte voor alle bagage?

Welke type accommodatie?

In Zuid-Afrika zijn er veel verschillende mogelijkheden om te overnachten. Van kamperen in een national park tot overnachten in een luxe lodge. We raden je daarom ook zeker aan om voor een mix van diverse type accommodaties te kiezen, om de verschillen te ervaren. Want een verblijf in een hotel met alle gemakken van dien is fijn, maar heel anders dan een overnachting in een tented camp, met de geluiden van dieren om je heen! De mogelijkheden qua verblijf bestaan uit een lodge, B&B, hotel, tented camp, bungalow of appartement.

Algemene tips voor een rondreis Zuid-Afrika met de auto

Nog een aantal algemene tips voor een individuele autorondreis:

  • In Zuid-Afrika wordt aan de linkerkant gereden;
  • De minimumleeftijd van de bestuurder is 18 jaar;
  • Tank op tijd, liever te vaak dan te weinig;
  • Houd rekening met de drukte tijdens vakanties, ook met die van de Zuid-Afrikanen zelf;
  • Voor Nederlanders die met kinderen t/m 17 jaar reizen, is vooralsnog een geboorteakte nodig.